AVERTIZOR ÎN INTERES PUBLIC
Persoanele care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, aleg să se adreseze pe:
Canalul intern – Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Drobeta” al județului Mehedinți – pentru a raporta încălcări ale legii, în sensul celor definite de actul normativ anterior menționat, o pot face prin următoarele modalități:
- în format electronic prin e-mail la adresa: avertizor@isumehedinți.ro;
- în scris, pe suport hârtie la sediul inspectoratului sau prin intermediul serviciilor de poștă sau curierat la adresa: mun. Dr. Tr. Severin, str. Portului, nr. 2, jud. Mehedinți cu mențiunea în atenția persoanei desemnate conform Legii nr. 361/2022.
- prin întâlnire ”față în față”, la cererea avertizorului în interes public, la sediul inspectoratului cu persoana desemnată, după programare prealabilă la e-mail avertizor@isumehedinți.ro. În acest caz se întocmește un proces-verbal de consemnare, sub rezerva consimțământului.
Persoana desemnată oferă avertizorului în interes public posibilitatea de a verifica, rectifica și de a-și exprima acordul cu privire la procesul-verbal al conversației, prin semnarea acestuia. Întâlnirea ”față în față” se realizează sub forma unei activități de consiliere, în vederea depunerii raportării în format scris.
Canale externe de raportare – Agenția Națională de Integritate pe Platforma Avertizori https://avertizori.integritate.eu, precum și alte entități publice care, potrivit dispozițiilor legale speciale, primesc și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii, în domeniul lor de competență (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. IV din Legea nr. 361/2022)
CINE POATE FI AVERTIZOR ÎN INTERES PUBLIC?
Persoana fizică care efectuează o raportare sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional.
RAPORTAREA NEREALĂ
Raportarea de informaţii privind încălcări ale legii, cunoscând că acestea sunt nereale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 30.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată, potrivit legii, infracţiune.
CE TREBUIE SĂ CONȚINĂ RAPORTAREA?
Raportarea trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele: numele şi prenumele; datele de contact ale avertizorului în interes public; contextul profesional în care au fost obţinute informaţiile; persoana vizată, dacă este cunoscută; descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul entității publice sau private; probele în susţinerea raportării; data şi semnătura. Prin excepţie, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii.