Opriți arderile necontrolate!

În acest sfârșit de săptămână, pompierii mehedințeni au intervenit pentru stingerea a 11 incendii,  transportarea unei persoane supraponderale cu probleme medicale, deblocarea ușii unui apartament, dar și acordarea asistenței de urgență pentru 18 persoane cu diverse afecțiuni medicale.

 Dintre cele 11 incendii, nouă au izbucnit la vegetație uscată și s-au manifestat pe raza unităților administrativ-teritoriale Breznița-Motru, Broșteni, Șișești, Svinița, Gogoșu, Corcova, Isverna, Tâmna și Șimian.

Pompieri militari, lucrători ai ocoalelor silvice și echipe ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au

cuprins peste 20 de hectare de vegetație uscată și 3 hectare de litieră de pădure.

 

Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.

În calea focului, animale precum aricii și broaștele țestoase, des întâlnite de pompieri pe timpul intervențiilor, nu au forță să se salveze și cad pradă flăcărilor.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice. 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Documente