Misiunile pompierilor mehedințeni în minivacanța de Revelion

În perioada 31 decembrie – 07 ianuarie, peste 90 de pompieri mehedințeni au fost zilnic la datorie, gestionând 102 situații de urgență.

Echipajele de intervenție au acționat pentru stingerea a opt incendii, gestionarea a două accidente rutiere, dar și pentru deblocarea ușilor a două locuințe.  

Totodată, paramedicii SMURD au acordat asistența medicală unui număr de 90 de persoane cu diverse afecțiuni medicale, dar și primul-ajutor calificat unui număr de cinci persoane, victime ale accidentelor rutiere, doar trei dintre acestea fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin, conștiente și cooperante.

De asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, în  perioada 29 - 31 decembrie, specialiștii Inspecției de Prevenire au efectuat acțiuni de îndrumare și control la 11 unități de alimentație publică (restaurante, săli de evenimente etc.) de pe raza județului Mehedinți, pentru a se asigura că sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor, dar și reglementările din domeniul situațiilor de urgență.

Pe timpul controalelor, au fost constatate 58 de deficiențe, 45 fiind soluționate, și au fost aplicate 45 de sancțiuni, dintre care 32 de avertismente și 13 amenzi, în cuantum de 67.500 lei.

La trecerea dintre ani, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin a fost prezent cu o autospecială de lucru cu apă și spumă la manifestările cultural-artistice desfășurate în zona de promenadă Crișan, care s-au încheiat fără a fi înregistrate evenimente negative.

Dintre cele opt incendii stinse de pompierii mehedințeni, șase s-au manifestat la locuințele cetățenilor, iar două la un autoturism și la vegetație uscată. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar incendiile au fost stinse în limitele găsite de către echipajele de pompieri.

Cauza probabilă predominantă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de coșul de fum necurățat sau neprotejat trermic față de materiale combustibile.

Le reamintim cetățenilor că, în ceea ce privește exploatarea coșurilor de evacuare a fumului, sunt obligatorii verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a acestora, fiind interzisă folosirea lor dacă sunt necurățate.

În podurile clădirilor, coşurile trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).

Totodată, recomandăm populației să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. 

Înainte de culcare, focul din sobă trebuie întotdeauna stins. Cenuşa rezultată se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după stingerea completă a resturile de jar.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență  fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Documente