Acțiuni de informare preventivă în contextul creșterii numărului incendiilor de vegetație uscată
În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetație uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetățenii care nu conștientizează pericolul la care se expun pe ei înșiși, dar și pe semenii lor și bunurile acestora.
În contextul creșterii alarmante a numărului incendiilor de vegetație uscată, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire și Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, în sistem integrat cu echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, au desfășurat, în acest weekend, o serie de acțiuni de informare preventivă în târgurile săptămânale din județ.
Scopul acestor demersuri a fost de a atrage atenția cetățenilor asupra pericolelor generate de incendierea necontrolată a vegetației uscate și de a promova măsurile de prevenire a acestor evenimente.
Pompierii mehedințeni au interacționat cu sute de persoane, oferindu-le materiale informative și sfaturi practice despre modul corect de gestionare a resturilor vegetale. Totodată, aceștia le-au explicat riscurile la care se expun prin utilizarea focului în mod necorespunzător.
De la începutul anului și până în prezent, pompierii militari din cadrul ISU Mehedinți au intervenit pentru stingerea unui număr de peste 190 de incendii izbucnite la vegetație uscată și litieră.
Nu uitați că arderea miriștilor și a vegetației uscate este strict interzisă!
Vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi:
- Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
- Nu aruncați la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse;
- Nu utilizați foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată;
- Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice.
Acțiunile de informare preventivă desfășurate în contextul creșterii numărului incendiilor de vegetație uscată vor continua și în perioada următoare.
În funcție de situația operativă, se vor constitui echipaje mixte de patrulare, în cooperare cu celelalte structuri competente, pentru efectuarea verificărilor în teren. Persoanele care vor fi identificate că nu respectă prevederile legale privind interdicția utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor vor fi sancționate conform legislației în vigoare.